Tres espigues pels establiments amb catagoria 'gran confort'El turisme rural, amb més de 2.000 establiments registrats, presenta un alt grau d’implantació en el territori i de penetració en el mercat turístic català. Atenent aquesta realitat, es va posar en marxa un nou sistema de categorització dels establiments de turisme rural catalans basat en espigues (les equivalents a les estrelles dels hotels) que permetessin reconèixer les característiques d'un establiment i en garantissin uns estàndards i uns nivells de prestació de serveis coherents amb la categoria atorgada. A diferència dels hotels, però, en el cas del turisme rural la categorització és voluntària i motivada, en la majoria dels casos, per la voluntat de millora i de promoció de l'establiment.

Segons les característiques de cada establiment, s'estableixen cinc categories:
Bàsica: representada amb una espiga. Estances i equipaments indispensables per a l’estada.
Confort: representada amb dues espigues. Bon nivell d’estances i equipament.
Gran Confort: representada amb tres espigues. Molt bon nivell d’estances i equipaments.
Superior: representada amb quatre espigues. Nivell excel·lent en estances i equipaments i àmplia oferta de serveis. Entorn o edificació únics.
Superior Premium: representada amb cinc espigues. Nivell excepcional en estances i equipaments. Edificació i espai emblemàtics.

D’altra banda, el tipus d’establiment determinarà el color de l’espiga:
Espiga de color ocre per a cases de pagès i establiments agroturístics.
Espiga de color verd per a establiments d'allotjament rural.

Tots dos grups es divideixen alhora en dues tipologies:
Cases individuals (CI), que ofereixen als hostes un ús exclusiu de tots els espais de l'habitatge, i
Cases compartides (CC), en les quals les estances comunes poden ser compartides amb els propietaris i altres hostes.

Els paràmetres en què es basa la certificació d'un establiment de turisme rural i la seva posterior categorització han estat, entre d'altres, l'entorn de la casa rural i del propi habitatge, les estances interiors, l'espai exterior, el mobiliari i la dotació de la casa per a la prestació dels serveis que anuncia, les condicions de la comercialització, els serveis (restauració, acollida, salut…) que ofereix al client i les activitats d’agroturisme, familiars, en el medi natural o culturals que s’ofereixen a les persones allotjades.

Més info